Veelgestelde vragen

Op deze pagina delen we veelgestelde vragen bij Hoefnagels met u. Heeft u andere vragen? Stel ze gerust!

Hoe keur & onderhoud je een branddeur?
Het keuren en onderhouden van een branddeur gaat als volgt; Allereerst wordt de deur functioneel getest en waar mogelijk direct gerepareerd. Als dit gecontroleerd is worden alle brandwerende onderdelen geïnspecteerd en waar nodig vervangen of aangepast en ten slotte wordt er gekeken of de situatie en deur volgens huidig bouwbesluit ook nog goed zou zijn. Van al deze zaken wordt er een rapportage gemaakt en na de keuring naar de klant gestuurd.

Is keuring & onderhoud van een brandwerende deur verplicht?
De Nederlandse regelgeving schrijft voor dat brandwerende deuren minimaal éénmaal per jaar moeten worden gekeurd.

Volgens welke norm moet een branddeur gekeurd & onderhouden worden?
De Europese Norm EN-14637 schrijft voor dat een branddeur iedere drie maanden functioneel getest moet worden en ook jaarlijks gekeurd moeten worden.

Wat als je branddeur niet werkt?
Dit kan ernstige gevolgen hebben bij brand. Gevolgen voor de veiligheid van mensen en voor het bedrijf, tot aan dodelijke ongevallen en faillissementen. Mogelijk krijgt u issues met verzekering of instanties (gemeente, brandweer etc), omdat uw deur niet gewerkt heeft.

Welke instanties controleren branddeuren?
Bij sommige bedrijven wordt gecontroleerd door Gemeente, Overheid, Brandweer, RVB, adviesbureaus, Interne Audits of de verzekering. Deze instanties zijn bevoegd om gevolgen te verbinden aan de controles. Vaak gaat het hier dan om bedrijven met een brandgevoelig aspect.

Mag je onderdelen van een branddeur vervangen door andere onderdelen?
Nee, een branddeur is enkel met de originele onderdelen gecertificeerd.

Wat zijn de risico’s bij het repareren van een branddeur?
Wanneer iemand zonder verstand van zaken een branddeur repareert kan het voorkomen dat de certificaten niet meer geldig zijn. De oorzaak kan liggen in het feit dat een branddeur niet meer naar behoren werkt. Essentiele onderdelen kunnen bijvoorbeeld vergeten worden, of nieuwe regelgeving of het nieuwe bouwbesluit wordt niet in acht genomen.

Wat zijn de risico’s wanneer je een branddeur niet direct repareert?
Het is mogelijk dat de deur bij brand niet werkt en/of dat je een Brandwacht moet inschakelen die 24 uur per dag op de locatie aanwezig moet zijn. Een Brandwacht is een specialist die tijdens het niet werken van de branddeur op locatie aanwezig moet zijn. De brandwacht heeft de verantwoordelijkheid om de veiligheid van mens en dier te waarborgen.

Kun je zonder contract ook gebruik maken van de storingsdienst?
Jazeker. Dit is mogelijk tegen een aangepast tarief. Klanten van Hoefnagels zijn voordeliger uit.

Hoe snel is Hoefnagels Safety service ter plaatse bij een storing?
Hoefnagels doet bij elke storing zijn uiterste best om zo snel mogelijk op locatie te zijn en de storing te verhelpen. We zien hiervoor 24 uur per dag bereikbaar.

Kan het keuringsrapport van de branddeur toegezonden worden?
Jazeker. De algemene rapporten van de deuren en schermen van Hoefnagels vind u op www.hoefnagels.com en de keuringsrapporten worden digitaal bij ons opgeslagen en zijn door u als klant op te vragen voor uw locatie en situatie.

Aan welke eisen moet een branddeur voldoen?
Een brandwerende deur moet aan veel eisen voldoen. Hier hebben we een blog aan gewijd.

Onze brandwerende deur zit vast hoe krijg ik die open?
Door ons te bellen.

Als een onderdeel van de branddeur beschadigd is, voldoet deze dan nog?
In 99% van de gevallen wordt een beschadigde branddeur afgekeurd.

Moet een deur altijd aangepast worden naar de nieuwe normen?
Volgens het bouwbesluit 2012 hoeft een deur niet worden aangepast naar de nieuwe normen. Wettelijk is het niet verplicht, de vraag is hoe brandveilig u uw gebouw wilt hebben? Ook hier hebben we een blog aan gewijd.

Waarom loopt mijn branddeur spontaan dicht?
Dat is niet mogelijk. Er is in dat geval altijd sprake van een actieve brandmelding of stroomuitval. Indien u het niet kunt vinden, zijn we uiteraard bereikbaar.

Waarom knippert het ledje op de besturingskast?
Wanneer het ledje knippert is er onderhoud nodig of er is sprake van een storing. In de handleiding kunt u zien wat welk ledje aangeeft, of neem contact met ons op.

Wordt uw vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op.